top of page
08.jpg

Jellyfish luchtplanten

maandag 26 september

 

Als je momenteel naar buiten kijkt is het overduidelijk dat de herfst stevig op de deur klopt.
Dat betekent voor ons plantenliefhebbers een interessante tijd. Bomen verliezen hun blad en prachtige veranderingen van kleur overal om ons heen. Tuinen worden winterklaar gemaakt en we richten ons langzaam op de donkere dagen en de feestelijkheden die eraan komen.


Voor ons, wij werken uitsluitend met Tillandsia’s ofwel luchtplantjes, verandert er ook het één en ander. De oorsprong van de Tillandsia ligt in midden- en zuid-amerika, en het moge bekend zijn dat de weersomstandigheden daar over het algemeen nogal afwijken van die in ons kikkerlandje.


Luchtplantjes gedijen over het algemeen goed bij temperaturen boven de 6 á 7 graden, wat eigenlijk betekent dat we de Tilandsia’s in de tuin, op het balkon, onder de overkapping ongeveer nu beter naar binnen kunnen halen. Kortstondige kou is weliswaar niet desastreus, een aantal nachten vorst of temperaturen tegen de nul graden vinden ze gewoon niet erg lekker.

​

​

​

​

 

​

1.jpg

​

 

Eenmaal binnen hebben ze niet veel meer nodig dan buiten. Tillandsia’s zijn zonder meer makkelijk in onderhoud, maar de mythe dat geen enkel onderhoud nodig is klopt simpelweg niet.
Wat hebben ze dan nodig ? Daglicht, vocht om via de bladeren tot zich te kunnen nemen ( door middel van dompelen of sprayen, eens per week, liefst met regenwater ) én luchtcirculatie.
Makkelijk ? zeker, maar totaal negeren werkt niet... en waarom zou je ook toch ? Want ze zijn zo leuk en fascinerend dat een beetje aandacht juist energie geeft.
Er bestaan door de band genomen tussen de 500 en 600 verschillende soorten Tillandsia’s. Wij maken onze creaties met een vaste selectie, gekozen omdat wij die om te beginnen de mooiste vinden, en daarnaast kiezen we de soorten die het beste gedijen in onze tuinen en huiskamers, zodat iedereen er volop van genieten kan.

​

​

​

 

​

Welke soorten zijn onze favorieten ?

 

 

Tillandsia Usneoides,

ook wel bekend als Spaans Mos:

Tillandsia Caput Medusae

Tillandsia Buutzii

Tillandsia Bailey

Tillandsia Usneoides.jpg
Tillandsia Caput Medusae.jpg
Tillandsia Buutzii.jpg
Tillandsia Bailey.jpg

Tillandsia Balbisiana

Tillandsia Balbisiana.jpg

Tillandsia Vriesea Spinoza

Tillandsia Vriesea Spinoza.jpg

Tillandsia Ionantha

Tillandsia Ionantha.jpg

Tillandsia Polystachia

Tillandsia Polystachia.jpg

Tillandsia Tectorum

Tillandsia Tectorum.jpg

Tillandsia Brachycaulus

Tillandsia Brachycaulus.jpg

Tillandsia Circinata

Tillandsia Circinata.jpg

Tillandsia Xerographica

Tillandsia Xerographica.jpg

De Xeropraghica wordt ook wel de koningin van de luchtplanten genoemd, wat ons betreft terecht als je de schitterende gekrulde bladeren bekijkt. Een sieraad op zich

​

​

Ook in huis maken we ons op voor het winterseizoen. Met Sinterklaas en kerst voor de deur willen we de gezelligheid binnenshuis op kunnen zoeken. Ook wij merken dat. Waar we in de lente en de zomer voornamelijk hangende creaties zoals Jellyfish maken in tal van varianten, neemt in het koudere deel van het jaar de vraag naar creaties in vazen, lantaarns en potten toe.

01.jpg
02.jpg
03.jpg
05.jpg
04.jpg

Verschillende Jellyfish luchtplanten:

09.jpg
06.jpg
08.jpg
07.jpg

Verschillende creaties in vazen en lantaarns:

L4.jpg
L2_edited.jpg
L1.jpg
L3.jpg

Juist het gegeven dat luchtplantjes geen aarde nodig hebben om te leven, maakt dat je eigenlijk eindeloos creatief kunt zijn in het wat of hoe je ze wilt laten zien.
Wijzelf kunnen er geen genoeg van krijgen, en hopen dat ons enthousiasme overslaat op anderen.

 

We wensen alle lezers een mooie kleurige herfstperiode en een groene winter toe.
 

Sander & Esther, Trendyairplants.

​

​

neem ook een kijkje op onze website:

www.trendyairplants.nl

bottom of page